Parasta A-luokkaa – luokitus auttaa vertailemaan energiatehokkuutta

Sanna Lindgren

”Rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia päästöistä.” (Rakennusteollisuus)

Rakennusten lämmittäminen kuluttaa energiaa. Ilmaston lämmetessä myös sisätilojen jäähdyttämisen tarve kasvaa. Pitkä lämmin suihku tuntuu hyvältä, mutta lämpimän veden tuottaminenkin kuluttaa energiaa. Pyykkiä pestään ja kuivataan koneissa, ruuat pidetään kylmänä jääkaapissa tai pakastimessa ja Netflixistä katsotaan suosikkisarjaa. Käytämme sähköä kaiken aikaa. Käytön aikaiseen energiankulutukseen voi onneksi itse omilla elintottumuksillaan vaikuttaa suuresti.

Rakennuksen energiatehokkuusluokka auttaa vertailemaan.

Viimeisin päivitys rakennusten energiatehokkuutta ohjaavaan asetukseen tuli voimaan vuoden 2018 alusta. Asetuksen perusteella rakennukseen on rakennuslupavaiheessa tehtävä energiaselvitys, joka on laaja selvitys rakennuksen energiankäytöstä. Energiaselvityksen osana on energiatodistus, joka kertoo rakennuksen energiatehokkuudesta. Rakennuslupavaiheessa rakennuksen on saavutettava energiatehokkuusluokka B.

Energiatehokkuusluokka määräytyy rakennuksen laskennallisen ostoenergiankulutuksen ja energiatuotantomuodon perusteella. Laskennallinen energiankulutus perustuu kuitenkin vakioituun käyttöön, eikä se välttämättä vastaa sitä, mikä rakennuksen todellinen energiankulutus tulee olemaan. Luokitus ohjaa kuitenkin rakentamaan energiatehokkaampia rakennuksia ja hyödyntämään uusiutuvaa energiaa rakennuksen lämmityksessä. Lisäksi luokitus kertoo kuluttajalle rakennuksen energiatehokkuuspotentiaalista ja auttaa vertailemaan rakennusten energiatehokkuutta.

Rakennuksen energiatodistus kuvaa rakennuksen energiatehokkuusluokkaa ja energiatehokkuuden tasoa
Rakennuksen energiatodistus (Energiatodistusopas 2018)

Kuluttajalaitteiden energiamerkintä uudistui.

Energiatehokas koti mahdollistaa energiatehokkaan asumisen. Sähkönkulutusta voidaan vähentää energiatehokkaammilla laitteilla. Sitä varten on luotu energiatehokkuusluokitukset useille asumiseen ja rakennuksen käyttöön liittyville kuluttajalaitteille. Näistä näkyvin ja ehkä tutuin on kodinkoneiden energiakulutuksesta kertova energiamerkintä. Olet saattanutkin huomata, että energiamerkintään on tullut kevään aikana muutoksia. Yllättäen energiatehokkaaksi oletetun laitteen kyljessä komeileekin nyt G-kirjain punaisella pohjalla. Energiamerkintä uusiutui maaliskuun 2021 alussa lähes kaikkien jo aiemminkin energiamerkittyjen laitteiden osalta. Energiamerkinnän kuluttajille näkyvin uudistus on selkeästi se, että luokituksessa aiemmin esiintyneet A+, A++ ja A+++ -merkinnät katoavat ja laitteet luokitellaan välille A – G.

Vanhoissa energiamerkinnöissä vilahtaneisiin + -merkkeihin voi kodinlaitteiden osalta törmätä vielä

uunien sekä erilaisten kodin lämmitykseen ja ilmanvaihtoon liittyvien laitteiden energiamerkinnöissä. Näistä ainakin ilmanvaihtokoneiden ja uunien energiamerkintää suunnitellaan uudistettavan lähivuosien aikana. Kuluttaja ei ehkä tiedä, että esimerkiksi perinteisten sähköliesien, joissa on sekä keittotaso että uuni, energiamerkintä kuvaa pelkästään uunin energiankulutusta. Keittotasoille ja liesille, joissa on sekä uuni että keittotaso, ei ole vielä määritelty omaa energiamerkintää.

Myös niiden laitteiden kohdalla, joiden energiamerkinnät nyt uusiutuivat, saattaa edelleen törmätä vanhaan energiatehokkuusluokitukseen. Kannattaakin olla tarkkana uutta laitetta ostaessa, sillä vanha merkintä voi antaa kodinkoneesta turhan energiapihin vaikutelman. Eräät jälleenmyyjät ilmoittavat uudesta energiamerkinnästä esimerkiksi siten, että energiatehokkuusluokasta kertovan värin ja kirjaimen yhteydessä on nuolimerkintä, joka osoittaa kirjaimesta G kirjaimeen A. Lisää tietoa laitteiden energiamerkinnästä löytyy: www.energiamerkinta.fi

Pesukone, jossa merkintä A+++. Merkintä vanhentunut uuden energiatehokkuusluokan myötä
Kuvan kaltaiset merkinnät plusmerkkeineen poistuvat ja merkintä selkeytyy kuluttajalaitteiden energialuokituksen uudistuessa. (Kuva Sanna Lindgren)

Korjattavuus paranee, käyttöikä pitenee.

Energiamerkinnän päivityksen lisäksi kodinkoneiden valmistajia haluttiin ohjata kestävämpään suuntaan myös laitteen korjattavuuden ja käyttöiän suhteen. Energialuokituksen päivityksen voimaan tulon jälkeen valmistettavia laitteita tulisi voida korjata helpommin, jotta laitteen elinkaari pitenee. Esimerkiksi astianpesukoneita koskevan ekoasetuksen mukaan tärkeimpiä varaosia, kuten piirilevyjä ja tiivisteitä pitää pystyä vaihtamaan käyttämällä yleisesti saatavilla olevia työkaluja ja aiheuttamatta laitteelle pysyviä vaurioita ja varaosiakin tulee olla saatavilla 7–10 vuoden ajan siitä, kun viimeinen malli on tuotu markkinoille. (Energiamerkintä.fi)

Lisää tietoa laitteiden ekosuunnittelusta löydät: www.ekosuunnittelu.fi

Astianpesukoneen energiatehokkuutta kuvaava etiketti, jossa ilmoitetaan laitteen energiatehokkuusluokka, energiankulutus eko-pesuohjelmalla, kun pestään 100 pesua, vedenkulutus eko-pesuohjelmalla, eko-pesuohjelman kesto ja laitteen äänitaso.
Astianpesukoneen uudistunut energiamerkintä. (Energiamerkintä.fi)

Vastuu artikkelissa esitetyistä näkemyksistä on yksinomaan kirjoittajilla.