Milla Syväoja
Raumalla järjestettiin Pitsiviikko 23.-31.7.2022 ja ohjelmassa oli muun muassa Vanhan Rauman asukkaiden avoimet pihat ja pihakirppikset- tapahtuma. Kävimme siellä kiertelemässä tyttäreni kanssa tapahtuman päätöspäivänä. Poikkesimme hakemaan Vanhan Rauman Yhdistyksen julkaiseman kartan avoimista pihoista Vanhalta Raatihuoneelta ja samalla kävimme rakennuksen takana sijaitsevassa museopuutarhassa. Siellä huokui keskieurooppalainen tunnelma. On todella hienoa, että Satakunnassa on säilynyt tällainen Unescon maailmanperintökohde kuin Vanha Rauma, jossa voi aistia historian havinaa melkeinpä keskiajalta asti.
Nähtävää oli paljon ja pihakirppikset olivat täynnä mielenkiintoista tavaraa eri vuosikymmeniltä. Tarjolla oli niin kiehtovaa antiikkia kuin tuttuja esineitä omasta lapsuudesta. Oli kiva päästä kurkkaamaan Vanhan Rauman asukkaiden idyllisiin pihoihin ja nähdä rakennuksia myös sisäpihan puolelta. Kohteita oli avoinna reilu kolmekymmentä ympäri Vanhaa Raumaa. Kaikissa emme ehtineet käydä ja paljon jäi varmasti huomaamattakin, joten ehdottomasti kannattaa lähteä vielä toistekin kiertelemään. Jokaisella talolla on nimi ja niiden värikkääseen historiaan sekä nykytilanteeseen on mahdollista tutustua Vanhan Rauman rakennuksista kertovalla sivustolla.
Tammelan talo, korjausrakentamista vanhaa kunnioittaen
Rakennusalaa opiskelevalle ja vanhan talon remontoijalle Tammelan talo oli erittäin antoisa paikka vierailla. Vanhan Rauman rakentamis- ja muutostöissä on huomioitava kohteen maailmanperintöarvot ja alueella noudatetaankin normaalia tiukempaa ohjausta sekä valvontaa. Kaupunki tarjoaa korjausneuvontaa Vanhan Rauman rakennusten korjaustoimenpiteiden toteuttamiseen. (Lähde: https://www.rauma.fi/asuminen-ja-ymparisto/rakentaminen/rakentaminen-vanhassa-raumassa/korjausneuvonta/). Tähän tarkoitukseen, neuvonta ja näyttelytiloiksi 1990-luvun loppupuolella kunnostettiin Vanhassa Raumassa sijaitseva Tammelan talo. Tammelan päärakennus on aikoinaan rakennettu useita huoneistoja käsittäväksi asuinrakennukseksi. Tarkka rakennusvuosi ei ole tiedossa, mutta sen oletetaan rakennetun viimeistään 1800-luvun alkupuolella. Kunnostustyön on tehnyt puuseppä, joka on perehtynyt vaativiin hirsirakennusten perusparannuksiin. Kunnostaminen on ollut esimerkkikohteena täydennyskoulutus- ja työllistämiskursseilla. Peruskorjaukseen ovat osallistuneet myös Rauman seudun alueellinen nuorten työpaja, Vanhan Rauman Korjauspaja ja Innova, nykyiseltä nimeltään Winnova. Tammelassa toimii myös puutyöverstas ja vanhojen rakennusosien varaosapankki. Verstas on myös Vanhan Rauman asukkaiden käytettävissä perehdytyksen jälkeen. (Lähde: https://www.vanharauma.fi/vanhan-rauman-tammela/)
Kävimme myös Mantin maailman pihatorilla, missä käsityöläiset olivat esittelemässä ja myymässä muun muassa kasviväreillä värjättyjä lankoja sekä huovutettuja tekstiilejä. Myös taide-elämyksiä oli tarjolla, kun ateljeet ja taiteilijoiden työhuoneet olivat avoinna yleisölle. Kerttu Horilan Kun kaikki ei mene niin kuin on kirjoitettu -veistokset Länsikadun ateljeen ikkunassa olivatkin hauska aloitus päivällemme.
Kirjoittaja on Satakunnan ammattikorkeakoulun rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opiskelija Milla Syväoja, joka vieraili Rauman Pitsiviikon yhteydessä järjestetyssä Vanhan Rauman avoimet pihat -tapahtumassa. Syväoja on kesätöissä KOHISTEN-hankkeessa.